VANS OFF THE WALL

 

Ruku na srdce – kto z nás si odmalička prial mať svoje frajerské vansky a keď ich potom dostal, bol to jeho najšťastnejší moment v živote? Značka tento rok (presne 16. marca) oslávila svoje 53 narodky, tak čo keby sme si o nej niečo povedali?

 

zakladatelia vans off the wall

 

Príbeh značky sa začal písať viac ako pred pol storočím v mestečku Anheim na juhu Kalifornie, kedy si dvaja bratia Paul Van Doren a Jim Van Doren otvorili malú výrobňu na tenisky. V prvý deň existencie predajne prišlo len 12 zákazníkov a kúpili ich vtedy ešte za priam neuveriteľnú cenu 2,49$. Obľúbené Authentiky sa zrodili hneď v roku 1966. Práve podľa nich sa označuje tento typ obuvi - authentic (teda pôvodné).
Prišla doba, kedy sa na západnom pobreží Spojených štátov rozmohol skateboarding a skateri si vďaka ideálnemu tvaru týchto tenisiek značku veľmi rýchlo zamilovali. Tamojší skejťáci oceňovali ich robustnú gumennú konštrukciu a priľnavú podrážku, ktorá dobre sedí na povrchu. Tak sa dostali do povedomia a neprešlo veľa času a južná Kali bola plná skejťákov, ktorí jazdili vo Vans #44 Deck shoes - t.j. naše známe Authentic.
Dostávame sa k teniskám Vans #36, známe ako Old Skool. Tieto vznikli v roku 1977. Odlišné a výnimočné sú vďaka svojej koženej vlnke, ktorá vznikla keď si len tak náhodou Paul kreslil. Sú to prvé skate topánky s vlnkami, ktoré zvyšujú odolnosť tenisiek.
Rok 1978 priniesol na svetlo sveta ďalší model. Keďže skejťáci dávali svojim dolným končatinám zabrať, tento model chráni najmä členky. Áno, reč je o Vans Sk8-Hi.

Vans Sk8-Hi


Na trhu sa objavili značky ako Nike a Adidas a začali vyrábať špecializovanú obuv pre rôzne iné športy, v roku 1984 prišla firma až na pokraj bankrotu a rozhodli sa, že ďalšie tri roky je jediná vec, na ktorú sa budú sústrediť, kvalita ich tenisiek. A podarilo sa. V roku 1987 bol 12-miliónový dlh preč, výroba sa vrátila k svojim klasickým hodnotám.
Vtedy sa syn Paula, Steve, rozhodol rozdať zopár ich kúskov mladým chlapcom ako Tony Alva, Stacy Peralta, či Steve Caballero a slávny slogan ‘Off The Wall‘ bol zrazu na svete a vzniklo aj celé logo VANS “OFF THE WALL”. Určite si si už dal aj ty viac krát otázku, čo to “Off the wall” vlastne znamená… dá sa to chápať viacerými spôsobmi. Režisér Stacy Peralta v jednom zo svojich filmov vyskreslil moment kedy skejťáci v starých, vypustených bazénoch brázdili dno od okraja po okraj steny bazéna. Moment, kedy sa skejt nachádza vo vzduchu mimo steny bazéna a vzdoruje gravitácii, vystihuje výraz "Off the Wall".
“Je to individuálne vyjadrenie svojej vlastnej idenity.” povedal o značke Tony Alva - ktorý patrí medzi najviac vplyvných skateboardistov všetkých čias.
Zo spolupráce skate a jazdcov BMX vznikol ďalší model - Slip On. Južná Kalifornia po nich šalela a dodnes sú obľúbené.

 

Vans US Open of Surfing


Ku koncu 70-tych rokov mal Vans už viac ako 70 predajní v Kalifornii a v tom čase sa predával už aj do sveta. Vans prevádzkuje po celom svete stovky samostatných predajní. Ďalšie tisícky predajní ponúkajú značku Vans v rámci ďalšieho sortimentu od tričiek cez mikiny, šiltovky, a mnoho ďalších. Najviac predajní má značka Vans na domácej pôde v Spojených štátoch amerických.
V dnešnej dobe sa angažuje najmä v najrôznejších akčných športoch, čím sa snaží osloviť najmä aktívnych mladých ľudí. Vans investuje svoje sponzorské peniaze do skatebordingu, surfovania, lyžovania, BMX a motokrosu.
Nadišiel rok 1995, v ktorom sa značka Vans stala synonymom zábavy. V tomto roku sa totiž Steve rozhodol spojiť spoločnosť so vznikajúcou Warped Tour, čo je veľký rockový festival putujúci po celej Amerike (v roku 2001 Vans celú tour kúpila). Značka sa postupne stala doménou skaterov, snowboardistov, umelcov, rockerov, punkáčov, ale aj surferov, čoho dôkazom je organizovanie ďalšieho veľkého hudobno-športového festivalu – Vans US Open of Surfing.

 

House of Vans

House of Vans

 


Okrem toho firma začala budovať skateparky, športové haly či umelecké domy ako je House of Vans v Londýne, ale najdôležitejšie je, že sa už nikdy neodklonila od toho, čo ju robilo vždy výnimočnou.
V roku 2004 značka spustila špeciálny internetový obchod, kde si ľudia mohli sami navrhnúť rôzne prvky obuvi.
“Nie som prezidentom tejto spoločnosti, ani jej majiteľom, ale skús mi povedať, že táto firma nie je mojou súčasťou a budem ťa musieť hodiť o stenu (Off The Wall).” prehlásil sám Steve Van Doren. Takto vznikol ďalší spôsob ako sa dá chápať slogan “OFF THE WALL”.
No uznajte - aj takto sa dá robiť biznis…Úprime a zo srdca. Takto to dopadne, keď človek miluje to, čo robí. Nie pre peniaze, ale pre radosť, ktorú mu jeho práca prináša. Ako inak vysvetliť, že aj dnes by si ho našiel na podujatiach, ako osobne griluje a pripravuje svoje jedinečné wafle?

Po značke Vans je dopyt ako po teplých rožkoch, tak si uchmatni tie svoje v našom e-shope.

 


Zdroj: text - Kristína Dutková  /  Foto - Vans

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise