5 rád ako si vybrať snowboard

Výber správneho snowboardu je dôležitým prvým krokom pri budovaní príjemného zážitku zo snowboardingu. Zle vybraná doska totiž na svahu dokáže spôsobiť nepríjemnosti, ktoré ťa od tohto športu môžu na čas odradiť. Preto sme pre teba pripravili rýchly manuál, ako si vybrať správnu veľkosť snowboard – u pre teba.

  1. Ujasni si, kde chceš jazdiť

Snowboard, ktorý sa stane tvojím zimným spoločníkom, by mal vyhovovať terénu, kde ho chceš používať. Preto si pred samotným výberom ujasni či ideš počas sezóny cvičiť triky alebo skôr jazdiť na zjazdovkách. Podľa toho by si mal zvoliť aj typ dosky. Tie sa vo všeobecnosti delia na:

Freestyle snowboardy lib tech doska foto 1

  • Freestyle snowboardy – sú určené pre snowboardové parky či zjazdovky, kde môžeš predvádzať letecké alebo technické triky. Odporúčame ich začiatočníkom i skúsenejším jazdcom, pre ktorých je vhodnou voľbou free ride doska Lib Tech Box Scratcher Btx. Ak však už ako také triky na boarde ovládaš, tak určite choď do revolučného snowboardu GNU Unreal Series Dukes.

  • All - Mountain snowboardy – sú skvelou voľbou pre začiatočníkov a dosýta sa na nich vyblázniš na klasickej zjazdovke. No a vďaka all-mountain doske Rossignol One Magtek sa tiež ľahko dostaneš na pokročilejšiu úroveň.

  • Frreride snowboardy – tieto dosky sú určené do divokého terénu a na svoje si na nich prídu skôr skúsenejší jazdci.

  • Freecarve snowboard alebo alpine snowboard – využívajú ich jazdci, ktorí milujú rýchlosť. Sú ideálne na zjazdovky a urobíš s nimi výrazné oblúky. Premakané skoky však od nich nečakaj.

  • Splitboard – je v podstate snowboard, ktorý sa dá rozdeliť na polovicu a získaš tak dve dosky pripomínajúce skialpinistické lyže.

  • Powder Board – je určený do hlbokého snehu a je ideálnym spoločníkom, ak chceš do nedotknutého snehového terénu skákať z helikoptéry či snežného skútru.

 

Rossignol District AmpTek WIDE. Výber veľkosti foto 2

  1. Vyber správnu veľkosť snowboard

 

Po tom, keď vieš, kde budeš s tvojou novou doskou jazdiť, si určite budeš klásť otázku ako vybrať správnu veľkosť snowboard . Do tohto parametru vstupuje viacero premenných. V prvom rade platí, že dĺžka dosky by mala siahať po bradu. Potom sa zameraj na tvoju hmotnosť a šírku boardu. Každý snowboard má určenú hmotnostnú toleranciu, do ktorej by si sa mal zmestiť. Pozorne si preto prejdi veľkostné tabuľky, inak riskuješ komplikácie počas jazdy. No a nezabúdaj ani na šírku dosky. Je dôležitá preto, aby si sa počas oblúku nedostal časťou topánky na svah. Snowboard by však nemal byť ani veľmi široký, pretože ti urobí problémy pri manévrovaní. Ideálny je teda taký akurát vzhľadom na dĺžku tvojej nohy. Vhodnú šírku tak ľahko zistíš podľa veľkosti tvojich topánok. Ak máš však nohy väčšie ako 45 (UK 10,5), obzeraj sa po wide-snowboarde ako je napríklad Rossignol District AmpTek WIDE.

  1. Snowboardy pre ženy

Iné veľkostné parametre spĺňajú jednotlivé snowboardy aj vzhľadom na pohlavie, pre ktoré sú určené. Dosky pre ženy sa vo všeobecnosti líšia spracovaním od mužských. Preto ak hľadáš vhodný dámsky snowboard tak skvelou voľbou je all-mountain board GNU Chromatic BTX či akýkoľvek snowboardový set od Roxy.

GNU Chromatic BTX ženský snowboard foto 3

  1. Prehnutie snowboardu

Ďalšou dôležitou vlastnosťou pri výbere je prehnutie dosky. Existuje veľa variácií prehnutia, no pre začiatok ti stačí poznať tri základné typy: rocker, camber a flat. Ak si jazdec začiatočník voľ rocker, v prípade, že si si už s doskou prešiel pár kopcov, tak choď do camberu. A milovníci trikov určite ocenia flat. Ten skvelo jazdí v snow – parkoch.

  1. Vykrojenie boardu

Okrem prehnutia sa pri popise jednotlivých dosiek stretneš aj s pojmami ako sidecut, čiže vykrojenie a effective edge, čo znamená efektívna hrana. Vykrojenie v praxi udáva ako sa bude snowboard točiť. Čím väčší oblúk, tým rýchlejšie sa board otáča na hrane a menej reže do svahu. Effective edge zas predstavuje dĺžku hrany, ktorá je pri oblúku v kontakte so snehom. Taktiež tu platí priama úmera, čim má doska dlhšiu hranu, tým je stabilnejšia v oblúkoch.

 

⌨️ K. Kmeťová 📸 GNU, Rossignol, Lib tech


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise