Ako nastaviť viazanie na snowboard

Pokiaľ si v snowboardingu nováčik, môže ti nastavenie viazania na snowboard pripadať ako nadľudská úloha. V podstate však ide o celkom jednoduchú činnosť a my ti teraz ľahko vysvetlíme ako na to. 

Snowboardový postoj

V prvom rade sa zameraj na tvoj postoj na doske. Je to základná vec, pretože bez nej nebudeš vedieť, ako nastaviť viazanie na snowboard. Vo všeobecnosti poznáme dva typy postoja – REGULAR a GOOFY. V podstate ide o výber tej správnej nohy, ktorá bude vpredu. Ľavá noha vpredu sa nazýva REGULAR a pravá GOOFY. Dominantné chodidlo sa pritom odporúča mať vzadu. To, ktoré to je, zistíš napríklad pri kopaní do futbalovej lopty. Ak podvedome neustále preferuješ pravú nohu, si jednoznačne GOOFY jazdec.

pozicia-vazby-freestyle-freeride

Pozícia väzby

Po určení postoja je ďalším krokom nastavenia viazania na snowboard pozícia väzby. Pred samotným umiestnením viazania na značky skontroluj, či si správne umiestnil viazanie na pravú i ľavú nohu. Väčšina viazaní taktiež používa na doladenie stredový kruh, ktorým ho môžeš posúvať. Ak si snowboardista začiatočník či vášnivý freestyle jazdec, vhodnou voľbou pre teba bude stredný postoj. Čiže viazanie umiestniš symetricky medzi špičku a chvost dosky. Pokročilejší freeride jazdci však preferujú spätný postoj. Pri ňom je viazanie posunuté viac k päte snowboardu než symetricky v strede. 

Šírka postoja na snowboarde foto 2

Šírka postoja

Takže keď už približne vieš, kam viazanie na doske umiestniš, musíš sa rozhodnúť pre najpohodlnejšiu šírku postoja. V tomto prípade neexistuje univerzálne pravidlo, aj keď väčšina snowboardov má označené referenčné body, kde by mali byť viazania umiestnené. Je to skvelá pomôcka pre začiatočníkov, no konečné rozhodnutie je na tebe. Skús si silový postoj na suchu v obývačke a taký, ktorí ti bude najviac vyhovovať aplikuj i na dosku.
Na koniec nezabudni na správne uhly SNB viazania

Na koniec nezabudni na správne uhly


No a nakoniec nezabudni na nastavenie správnych uhlov pre viazanie. Tie sú kľúčom k dlhodobému pohodliu na horách. Jednoducho ich nastavíš podľa montážneho kotúča v strede viazania, kde sú vyznačené uhly prostredníctvom pomlčiek a čísiel. Bežne nastavenie pre začiatočníkov je okolo -5 stupňov na zadnej nohe a +15 stupňov na prednej. Neodporúčame ti prekročiť hranicu -21 stupňov na zadnej nohe, pretože budeš veľmi zaťažovať kolená. Samozrejme na celý proces nastavovania viazania na snowboard budeš potrebovať i vhodné náradie. Nám sa v tomto prípade osvedčila sada Dakine Torque Driver. Vďaka nej už nebudeš mať dilemu ako nastaviť viazanie na snowboard a skvelo ti poslúži aj na horách, ak budeš potrebovať na doske niečo rýchlo opraviť.

Nastavenie opierok

Po primontovaní viazania je potrebná ešte posledná vec, a to nastavenie opierok. Ich pevnosť sa môže líšiť podľa druhú snowboardu. Opierku si môžeš umiestniť rovnobežne pozdĺž hrany, pokiaľ nechceš aby ťa po snowboardovaní boleli nohy. Na druhej strane, ak si začiatočník skôr oceníš sklon opierok. Ten nastavíš kovom na zadnej strany opierky a v praxi ťa bude nútiť na svahu viac pokrčiť kolená. Pri výške sklonu sa však riaď osobnými preferenciami a pohodlím. 

⌨️ K. Kmeťová 📸 Bent Metal


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise