Hoď na seba niečo funkčné alebo keď len fleece nestačí

Funkčné oblečenie má výhody, ktoré nemusí byť na prvý pohľad vidno. V začiatkoch bývalo označované aj termínom termoprádlo, keďže tieto vlastnosti boli doménou špeciálneho spodného prádla, no to už dávno neplatí. Mrkni sa s nami, prečo je potrebné pri výbere oblečenia pozerať nielen na cenu, ale aj na jeho vlastnosti.

Základnou vlastnosťou funkčného prádla/termoprádla je udržiavať telo v teple. To býva dosiahnuté buď prímesou špeciálnych materiálov alebo špeciálnou vrstvou, ktorá termoizolačné vlastnosti oblečenia vylepšuje. Funkčné oblečenie, ktoré dnes nájdete vo všetkých kategóriách hlavne u športového oblečenia, má ale aj ďalšie vlastnosti, akými sú priedušnosť, odvod vlhkosti a potu z tela, či odolnosť voči vode a poveternostným podmienkam.

Každá firma má svoje technológie a názvy pre materiály a tak je pomerne jednoduché sa v nich začať strácať. My vám pomôžeme sa zorientovať v najpoužívanejších z nich.

Warmflight® od Quiksilver

Spoločnosť Quiksilver vyvinula technológiu Warmflight®, ktorú nájdete takmer v každom funkčnom oblečení tejto firmy, či už sú to mikiny, snowboardové nohavice alebo zimné bundy. Často využívaná aj dcérskou spoločnosťou Roxy.

Úlohou Warmflight® je udržiavať telo v teple a to v troch úrovniach:

X1 - ľahký, priedušný materiál, určený pre ďalšie vrstvenie, používaný najčastejšie v mikinách

Náš tip: Roxy Frost printed - ľahučká farebná dámska mikina v žiarivých farbách teraz so zľavou 40%

 

X2 - lepšia izolácia a držanie tepla. Materiál je objemnejší, používa sa ako výplň pre zimné bundy a snowboardové nohavice

Náš tip: Quiksilver Boundry Plus - pánske nepremokavé snowboardové nohavice

 

X3 - ultimátna izolácia pre zachovanie maximálneho komfortu a tepla aj v najdrsnejšom počasí, v bunde alebo nohaviciach z tohto materiálu budete ako v bavlnke

Náš tip: Roxy Ellie - štýlový teplučký a vodeodolný kabátik pre ženy s odnímateľnou kapucňou

roxy bunda

Dry Flight, Weather Defense Technology a Exotex

Vyvinuté v spolupráci firiem Roxy a Quiksilver, DryFlight je technológia tkaniny z mikroporéznych častíc pre dokonalý odvod vlhkosti. Často sa používa s inými technológiami, napríklad nepremokavou vrstvou DRW a môžete tak naraziť na rôzne verzie:

DryFlight - toto označenie je používané najčastejšie u funkčných mikín a oblečenia bez vodeodolnej vrstvy. Ponúka dokonalý odvod vlhkosti pre reguláciu teploty tela

Náš tip: Quiksilver Aker HZ Fleece - pánska mikina štandardného strihu pre príjemný pocit pohodlia

 

Dry Flight 5k-20k - označenie pre DryFlight s nepremokavou vrstvou, najčastejšie GoreTex-om alebo DRW (Durable Water Resistant). Čím vyššie číslo, tým lepšia odolnosť voči vode. 20k napríklad označuje hodnotu vodného stĺpca 20 000mm, čo je takmer najvyššia možná odolnosť voči vode a bežného dažďa sa nemusíte vôbec báť. Okrem toho poskytuje priedušnosť až 20.000 g/m²/24h.

Náš tip pre mužov: Quiksilver Black Alder Printed 2L GORE-TEX® - pánska zimná bunda s ultimátnou ochranou 20k je všetko, čo na horách potrebuješ

Náš tip pre ženy: Roxy Jet Ski Premium - jasná voľba pre všetky lyžiarky a snowboardistky, udrží vás v teple a pohodlí na svahu po celý deň

Spoločnosť DC používa u svojich výrobkov označenie Weather Defense Technology, čo je iný výraz pre podobnú technológiu, akú používa Quiksilver. To isté platí aj o materiáli EXOTEX™.

quiksilver bunda

Polartec Power Dry

Priedušný materiál z dvojitej pleteniny. Spodná vrstva odvádza pot, vrchná vrstva je rýchloschnúca. Používané u spodného prádla, vhodné pre všetkých aktívnych športovcov. Nájdete ho v termoprádle od Quiksilver.

3M Thinsulate™

Izolačný materiál od spoločnosti 3M nájdete v niektorých zimných bundách od Roxy a DC.

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise