Lyžiari si o snowboardingu v roku 1985 nemysleli nič dobré

V minulosti patrilo jazdenie na snowboarde medzi poriadne extrémne a rebelské športy. Lyžiari odmietali do svojho teritória pustiť jazdcov na doske a trvalo viac ako 20 rokov, kým sa tieto dve komunity aspoň naoko uzmierili. V súčasnosti je snowboarding zaradený medzi oficiálne olympijské športy, no kým sa tak stalo, nebolo to jednoduché.

 

Snowboarding v roku 1985

 

Prvé pokusy o „surfovanie“ na snehu sa objavili už v roku 1920 v USA. Až v roku 1965 Sherman Poppen zviazal dve lyže dokopy, pripevnil na nich špagát a vytvoril prvý model nazývaný „snurfer“. To si všimol Jake Burton Carpenter, ktorý „snurfer“  vylepšil a začal vyrábať vlastné dosky, ale bez špagátu. Vymyslel prvé viazanie, ktoré malo držať nohy. Neskôr Dmitrij Milovich  v roku 1969 vymyslel dosku z polyestru, neskôr z laminátu. Až v roku 1983 prišiel Jeff Grell s pevným viazaním, ktoré držalo nohy s doskou. Jazdec tak mohol board ovládať aj na tvrdom a nerovnom teréne a zároveň vo veľkej rýchlosti. A tam niekde sa to všetko začalo.

 

Snowboarding v roku 1985

 

Zrodila sa nenávisť?

Začiatkom 80.-tych rokov sa snowboarding začal považovať za výstrelok a prejav exhibicionizmu. Na mnohých svetových svahoch dokonca prvým snowboardistom zakazovali vstup na svah.  Kanadská televízia CBC v roku 1985 odvysielala reportáž, ktorá bola plná neuveriteľných citácií ľudí o tom, čo si myslia o snowboardingu. Jazdcov na doske nemali radi prevažne lyžiari, pretože o nich tvrdili, že snowboardovanie naozaj rozbilo to, čo tvorilo v tom čase horskú kultúru.

 

Snowboarding v roku 1985

 

Nechceli ich

Keď začal snowboarding prekvitať, lyžiari so snowboardistami rozhodne neboli priatelia a tvrdili o nich, že sú nebezpeční, nechceli ich prijať a stále dúfali, že je to len výstrelok jednej sezóny. „Ak sa tieto dosky stanú viac populárne, bude to znamenať viac problémov, viac konfrontácie, a tak len chceme povedať, že snowboardistov nechceme vôbec," odznelo v spomínanom videu z roku 1985.

 

Snowboarding v roku 1985

 

Vývoj ide dopredu

Až v 90.-tych rokoch sa snowboarding stal masovou záležitosťou a obľúbili si ho všetky vekové kategórie. V roku 1992 sa už konali prvé oficiálne majstrovstvá sveta v rakúskom Ischlu, na ktorých súťažilo 240 jazdcov z 20 krajín sveta. Snowboarding ale až v roku 1998 zaradili medzi olympijské športy v disciplíne slalom a U-rampa. V súčasnosti sa vývoja nových technológií a dosiek chytili aj najväčšie lyžiarske spoločnosti a trh sa rozvíja neuveriteľnou rýchlosťou.

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise