Muž, ktorý vie lietať

Kto by to bol povedal, že z chlapca, ktorý sa narodil s ťažkou srdcovou vadou – Fallotovým syndrómom, sa raz stane jeden z naúspešnejších športovcov histórie? Jeho charakteristickou črtou je hustá červená hriva, ktorá mu veje vo vetre kolorádskych hôr. Už viete, o kom je reč?

Shaun White

Lietajúca paradajka a tri zlaté

Zázrak prírody, snoubordista Shaun White, si minulý týždeň za svoju bezchybnú kombináciu trikov na U-rampe vyjazdil svoje tretie olympijské zlato.  Úspechom v kórejskom Pjongčangu nadviazal na prvenstvá zo Zimných olympijských hier v Turíne (2006) a vo Vancouveri (2010).  To, že je veľký bojovník, sa potvrdilo po tréningovom úraze na Novom Zélande, keď ho helikoptéra koncom októbra minulého roku viezla do nemocnice s vážnym poranením hlavy. White vyviazol „len“ so 62-mi stehmi na tvári a hlave. O niekoľko týždňov neskôr sa však postavil opäť na board a zvládol kvalifikáciu na olympiádu v Južnej Kórei. Pripomenul nám tak pretekársku legendu F1 Nikiho Laudu, ktorý s popálenou tvárou po havárii na Grand Prix Nemecka v 76-tom, vynechal len dva preteky sezóny. Lietajúca paradajka, ako Shauna prezývajú vďaka jeho hrdzavej hrive, získal nielen zlatý hattrick, ale aj jubilejnú 100. zlatú medajlu pre Ameriku za celú históriu Zimných olympijských hier.

Shaun White

Multitalent na všetko

Dosiahnuť kariérny vrchol v jednej športovej disciplíne, na ktorú sa športovci celý život špecializujú, si vyžaduje obrovskú drinu, disciplínu a sebazaprenie. No na stupienok víťazov sa aj tak dostane len niekoľko šťastlivcov. Od tých „horších“ ich mnohokrát delí len pár stotín sekundy. Aké nefér a zároveň spravodlivé. Čo však s takým nezmarom, akým je práve Shaun White? V siedmich rokoch jazdil na snouborde tak dobre, že ho na spoluprácu oslovil prvý sponzor. Už ako deväťročného si ho v kalifornskom skateparku našiel legendárny skateboardista Tony Hawk, aby ho trénoval  a naučil zopár trikov. To ešte netušil, že vychováva nového Hawka. Neuveriteľný príbeh žiaka, ktorý prekonal majstrovstvo svojho učiteľa. V sedemnástich sa stal White profesionálnym skatebordistom, onedlho sa už pýšil niekoľkými prestížnymi titulmi, vrátane titulom Action Sports Tour Champion. Ako prvý športovec v histórii sa zúčastnil a vyhral letné i zimné X Games. Od roku 2002 neodišiel zo žiadnych zimných X Games naprázdno a pribúdajú aj pódiové umiestnenia z iných prestížnych pretekov. Popri všetkých športových aktivitách stíha byť červená paradajka aj v centre spoločenského diania.  Hrá na gitaru v rockovej kapele Bad Things, podieľa sa na rôznych televíznych projektoch a fušuje aj do sveta gamingu. Poctiví gameri si možno pamätajú na hry Shaun White Snowboarding a Shaun White Skateboarding, ktoré vyšli v roku 2008 a 2010.

 Shaun White skate

Jeho inšpiratívny príbeh dodáva silu všetkým rodičom detí so srdcovými vadami, pretože Shaun dokázal pokoriť svoj tažký osud a s ľahkosťou lieta vo vzduchu ako vták už cez dve dekády.

 


Zdroj: Babsy Heriban

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise