Terapia Splitboarding

Ak potrebuješ vypnúť, nabrať nové sily a si pritom snowboardista, nie je nič lepšie ako meditovať pomocou splitboardingu. Psychohygiena v podobe pokojného stúpania do kopca a nakoniec neopakovateľná energia pri slobodnej jazde naspäť sú silné návykové aktivity, ktoré splitboarding ponúka.

Čo je to splitboarding?

Splitboarding funguje na podobnom princípe ako skialpinizmus. Rozdiel je len v tom, že do kopca nejdeš na lyžiach, ale snowboarde, ktorý sa dá rozdeliť na dve časti a po výstupe na vrchol spojiť, takže cestu dole si vychutnávaš na doske. Počiatky splitboardingu siahajú do prvej polovice 90-tych rokov minulého storočia, kedy si splitboard dali patentovať súčasne, bez toho aby o tom vedeli, až dvaja vynálezcovia. Prvým bol Nicolo Manaresi z talianskej Bologne, ktorý v roku 1990 rozdelil snowboard značky Sims na dve časti. Podobne postupoval aj Američan Brett „Kowboy“ Kobernik. Ten ponúkol svoj prototyp splitboardu zakladateľovi značky Volie Markovi „Wally“ Wariakoisovi, ktorému sa jeho prelomový nápad tak zapáčil, že spolu v roku 1994 vyrobili prvý splitboard na predaj širokej verejnosti DIY Voilie Split Kit. Bohatú fanúšikovskú základňu si tento šport však získal až v roku 2010 po uvedení filmu Deeper, v ktorom sa predstavil svetoznámy freeride snowboardista Jeremy Jones.

Čo je to splitboarding foto splitboard lib tech

Ako funguje splitboarding?

Princíp fungovania splitboardu je pomerne jednoduchý. Pri výstupe do kopca splitboard rozdelíš na dve časti. Na každú z nich nalepíš špeciálne šľapacie pásy. Tie však treba pripevniť na úplne suchý povrch, takže je dobre, ak predtým splitboard dôkladne poutieraš. Následne už len v tvojich snowboardových topánkach prepneš špeciálne viazanie na výstup. Vytiahneš teleskopické paličky a môžeš sa vydať na tvoju tour za dobrodružstvom.

Na techniku chôdze pri stúpaní si rýchlo zvykneš, nemusíš sa preto báť, že by si neustrážil nohy a stratil rovnováhu. Princíp šľapania nie je vôbec zložitý. Stačí len sklon nohy regulovať vyklápaním a sklápaním pätiek. A potom si už len užívať ticho, výhľady a pokoj, ktorý ti bude počas cesty na vrchol ponúkať okolitá príroda.

Ako funguje splitboarding? Výšlap so splitboardom.

Zloženie splitboardu na zjazd dole

Keď na splitboarde dosiahneš vrchol, odmenou ti bude nielen dobrý pocit a jedinečný výhľad, ale aj neopakovateľná jazda späť do civilizácie. Splitboard pritom zložíš späť do dosky jednoducho a rýchlo. Najskôr musíš odlepiť pásy, ktoré doteraz držali tvoje topánky pri lyžiach. Dobré je, ak si so sebou do vaku pobalíš fóliu, aby si mohol pásy vhodne uskladniť, no šikovným pomocníkom je v tomto prípade aj špeciálny ochranný obal na stúpacie pásy, vďaka ktorému zvýšiš ich životnosť. Potom odopneš viazanie a dosku spojíš háčikmi umiestnenými na jej nose a chvoste. Následne opäť nasadíš viazanie a prepneš ho do polohy zjazd. Nakoniec už len zložíš teleskopické paličky, ktoré pripevníš k vaku a môžeš sa naplno ponoriť do krásy tvojej zaslúženej freeride jazdy.

Zloženie splitboardu na zjazd dole. Jazda na zloženom splitborden freeridom.

Čo by si ešte mal vedieť o splitboardingu:

  • Doska je váhou trošku ťažšia ako bežná all mountain doska, no napriek tomu, že je prednostne určená na freeride, nenechá ťa v štichu a jej šírka ti dodá istotu i odvahu v oblúkoch.

  • Splitboard môžeš okrem šľapania bežne používať ako freeride snowboard. Taktiež nemusíš investovať do špeciálneho viazania, ale môžeš používať klasické snowboardové viazanie s tým, že v prípade výstupu na jednotlivé časti nainštaluješ špeciálny interface. V tomto prípade však musíš rátať s tým, že šľapanie bude trochu ťažšie a nestabilnejšie.

  • Oblečenie na splitboarding by sa malo skladať z niekoľkých vrstiev. Uvítaš to najmä po tom, ako sa počas výstupu začneš potiť a následne počas jazdy dolu budeš skôr potrebovať teplejšie oblečenie. Preto je vhodné mať so sebou niekoľko druhov funkčných kúskov odevu.

  • Horské prostredie býva veľakrát nevyspytateľným fenoménom a preto by si mal okrem štandardnej výstroje do batohu pribaliť aj lavínové vybavenie.

 

⌨️ K. Kmeťová 📸 Lib Tech, Boardparadise, 🏂 R. Hasák


 


 


 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise