Skatepark v Prievidzi: Skateri, bikeri a kolobežkári majú svoj priestor

„Skejtovanie“ už nie je iba športom, ale dokonca samotným životným štýlom. Skaterov môžeme vidieť hocikde, ako jazdia ulice, schody či preskakujú obrubníky. Možností je veľa, avšak najideálnejším miestom sú pre nich skateparky, kde môžu trénovať rôzne triky a zlepšovať tak svoje schopnosti.

Ako vznikol skateboarding?

   Ide o pomerne mladý šport, ktorý vznikol v 50. rokoch v Kalifornii. Surferi chceli niečo robiť aj počas obdobia, keď neboli vlny, a tak sa snažili preniesť surfovanie na súš. Prvým jazdcom sa hovorilo sidewalk surferi a jazdili na drevených doskách, na ktorých mali pripevnené kolieska z kolieskových korčúľ. Hovorilo sa tomu surfovanie po chodníku.

  Surferské spoločnosti preto začali rozmýšlať nad výrobou dosiek s koliečkami, čo sa dnes volá skateboard. Prvé skateboardy sa začali priemyselne vyrábať až v roku 1963 spoločnosťou Makaha, čo viedlo k rozmachu skateboardingu. V 80.rokoch bolo obdobie, kedy v Kalifornii bol nedostatok vody, domácnosti a verejné priestranstvá mali bazény bez vody, čo tíchto ľudí inšpirovalo.

Začali jazdiť nie len po cestách, chodníkoch ale skúšali sa spúštať v bazénoch, čo prinieslo ďaľší štýl jazdy. Kedže tento šport bol neprebádaný, skúšali rôzne štýli jazdy, triky a postupne sa skateboarding zaradil do kažodenného života. Vybudovali sa skateparky po celom svete a začala nová éra tohto štýlu.

Ako-vznikol-skateboarding-foto-1

Skatepark v Prievidzi

  Mesto Prievidza v roku 2016 na novo postavila skatepark, ktorý vyrástol na Nábrežnej ulici, pri bývalom obchodnom dome Billa. Skateboardisti pred tým využívali areál pri centre voľného času Spektrum, ktorý má však rôzne poškodenia a komponenty nie sú certifikované a ani vo vlastníctve mesta. Preto sa mesto Prievidza rozhodlo k vybudovaniu úplne nového.

  Prievidza už v 90.rokoch bola známa Hip-Hop scénou, stretávali sa tu rôzny interpreti na koncertoch a vychovávali mladú generáciu tohto životného štýlu, ktorý je blízko spätý so skateboardingom. Pamätáme si ešte skatepark v meste, kde sa konali rôzne akcie, súťaže a park bol plný mladých ľúdí, ktorí sa bavili a užívali si jazdu na svojej doske. Preto nás ťeší, že mesto Prievidza sa snaží túto kultúru ponechať v meste a mladí ľudia tak majú svoj priestor.

Rozhodne-je-na-čom-jazdiť-skate-park-prievidza-foto2

Rozhodne je na čom jazdiť

  Skatepark má rozlohu približne 32 x 22 metrov a pozostáva zo šiestich prekážok; bank s plošinou, pyramída s railom a lomenou bedňou, lomený bank s plošinou, street rail, street bedňa a lomený rádius dvojúrovňový. Jednotlivé komponenty majú rozdielnu výšku a sú vyrobené podľa technických noriem s certifikátom. Areál slúži  skaterom, bikerom a kolobežkárom rôznych vekových skupín. Mesto Prievidza zafinancovalo skatepark zo svojho rozpočtu a vyčlenilo naň dokopy 39 242,60 €, ako informuje Mgr. Michal Ďureje / hovorca mesta.

Ak si chcete aj vy zajazdiť a nemáte na čom, v Board Paradise na vás čaká parádne vybavenie.

Rozhodne-je-na-čom-jazdiť-skate-park-prievidza-foto-3

Pár zaujímavostí na záver

  • Tony Hawk, ikona tohto športu, sa v čase najväčšej slávy stretla v Bielom Dome s prezidentom Obamom
  • Skateboardová doska je vyrobená zo siedmych vrstiev (najčastejšie) javorového dreva
  • Skateboard preferujú vysokoškoláci na presun medzi fakultami v mnohých štátoch
  • pri boardingu sú zranením najviac ohrozené zápästia, no len 40% skejterov nosí správne chrániče
  • Priemerný vek skejtera je 12 rokov, najmladší mal 2 roky a najstarší človek, čo sa naučil jazdiť na skateboarde, mal 67 rokov
  • Skateboarding nie je len chlapčenský šport, dievčatá mali k nemu rovnako blízko od jeho vzniku. Prvou profi skejterkou bola Patti McGee
  • Je to skvelý šport pre každého. Posilňuje srdce, zlepšuje stabilitu a spevňuje svaly celého tela.

 

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise