Nike Air Max

Nike Air Max


Článok o celej firme Nike si mal možnosť si čeknúť už predtým. Teraz ti nesieme niečo o Air Maxoch - série, ktorá pomohla k odvráteniu bankrotu Nike. Tieto tenisky dokonca oslavujú svoj Nike Air Max Day” každý rok 26. marca.

Presne spomínaného 26.3.1979 totiž priniesla Nike na svetlo sveta úplne novú technológiu výroby - Air Cushioning Technology, teda technológiu tlmenia, ktorá spočíva v odpružení zadnej časti v oblasti päty. Väčšinu práce má na svedomí inžinier Frank Rudy, ktorý ako prvý navštívil riaditeľstvo Nike s prvým prototypom bežeckých tenisiek so vzduchovou jednotkou v podrážke. Odpruženie spočíva vo vzduchovom vaku, ktorý je napustený vysokým tlakom, tým pádom dokáže odolávať zaťaženiu a nárazom. Výhodu tohto odpruženia ocenia najmä atléti - tí, vynakladajú vďaka tejto technike menšie úsilie, šetria energiu a chránia svoje kĺby. Nielen atléti a športovci využili túto technológiu. Sú totiž populárne v rôznych kultúrach, najmä v hip-hope, tanci a najväčšej popularite sa začali tešiť aj v streetweare.
Poďme si ale niečo povedať o tých najznámejších modeloch.

 


AIR MAX '87


Dnes ich poznáme aj pod názvom Air Max I. a sú aj prvým modelom, ktorý navrhol dizajnér Tinker Hatfield. Ten totiž chcel, aby verejnosť pochopila jedinečnosť celej Air technológie, a tak doslova urezal kus z podrážky aby bola vidieť samotná vzduchová jednotka. Prvotné ohlasy od verejnosti boli síce rozpačité, keďže sa ľudia obávali že im vzduchový vak pri športe praskne a neisté bolo aj samotné riaditeľstvo Nike, keďže sa obávali marketingu a reklám, v ktorých v podstate ponúkali tenisky s dierou v podrážke. Tieto sneakers sú považované za najväčší prevrat v histórii tenisiek a dodnes patria medzi najvyhľádavanejšie tenisky z rady Nike Air Max. Sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach a drobných limitovaných úpravách a nechýbajú v zbierke žiadneho zberateľa tenisiek.

 

Technológia Air Max ale musela napredovať a rozvíjať sa ďalej, a tak sa v roku 1989 predstavila svetu aj silueta Light, ktorá ponúkala skrytú vzduchovú výstuž aj v prednej časti podrážky a taktiež niekoľko rôznych materiálov na zvršku. Táto kolekcia však nedosiahla taký úspech ako AM1.

Nike Air Max 1


AIR MAX’90

Nike Air Max '90 predstavujú ďalší pokrok z dielne spoločnosti Nike, Inc.. V poradí tretí model športových tenisiek, označovaný ako Air Max III. je charakteristický kombináciou výrazných farieb a vyvýšením v pätovej oblasti.

Okrem nadčasového štýlu, prémiového vzhľadu a komfortu pri chôdzi, ktoré tenisky ponúkajú priniesli so sebou ešte niekoľko výhod oproti predošlým modelom: kožená povrchová úprava zvýšila dĺžku životnosti tenisiek a odolnosti voči vplyvom počasia, gumová podrážka s modifikovaným Waffle vzorom pomohla pri trakcii a zabezpečila tak protišmykové vlastnosti,

celkový tvar tenisiek zvýšil pohodlnosť pri chôdzi.

Nike Air Max 90

 

AIR MAX ’92


Ďalší z prevratov v oblasti športovej obuvi spôsobila spoločnosť Nike, Inc. vývojom modelu Nike Air Max '92, známejšie pod názvom Nike Air Max 180. Tie priniesli ako prvé vzduchovú jednotku, ktorá bola vidieť okolo celej podrážky. Na rozdiel od predošlého prevedenia sa príchodom týchto tenisiek konečne Air Maxy začali odľahčovať. Oproti predošlým modelom má model Nike Air Max 180 o 50% viac Air bubliny, viditeľné označenie modelu na jazyku tenisky a semišové prvky v rámci celého modelu.

Toto nezvyčajné využitie odpruženej bubliny naprieč celou pätovou časťou spôsobilo ďalšiu revolúciu v športových teniskách, vďaka čomu si získali Air Max 180 mnoho fanúšikov po celom svete. Tento model sa stal zároveň predchodcom ďalšej vychytávky z dielne Nike - modelu Nike Air Force 180. Na popularite teniskám pridal aj fakt, že si ich obľúbil aj celý Dream Team z olympiády v Barcelone roku 1992, na čele s Michaelom Jordanom. 

Nike Air Max 92


AIR MAX ’93


Po ére funkčných tenisiek sa začala Nike, Inc. orientovať viac na dizajn ich produktov. Prvým štýlovým modelom boli Nike Air Max '93 v príjemnom bielom prevední s doplňujúcimi modrými a čiernými prvkami. Kombinácia týchto farieb podčiarkla jednoduchosť tenisiek a dodala im potrebný výraz. Pôvodný koncept viditeľnej bubliny postavil Tinker svojho času na základe parížskeho centra Le Centres George Pompidou s vonkajším krytým schodiskom, no od začiatku plánoval odkryť samotnú vzduchovú bublinu čo najviac. AM93 tak boli prvými teniskami, na ktorých sa mu podarilo ukázať bublinu pozdĺž celej päty. Zaujímavé bolo taktiež riešenie jazyku, ktorý v podstate neexistuje a je tak úplnou súčasťou celých tenisiek.

Air Max '93 so sebou priniesol aj zdokonalenie techniky Air Max bubliny, vďaka ktorej sa stali tenisky pohodlnejšie a prispôsobivejšie pri chôdzi. Výrobcovia pozmenili aj klasický vzhľad bubliny, ktorej dodali nový bodkovaný dizajn.

Nike Air Max 93

 

 

AIR MAX ’95


Do roku 1995 sa spoločnosť Nike, Inc. zameriavala na umiestnenie vzduchovej bubliny len v oblasti päty ich tenisiek, ktorej účelom bolo odpružiť nohu najmä pri dopade alebo nárazoch spôsobených napr. behom. Veľký význam má však v celkovej Air Max histórii okrem Tinkera aj dizajnér Sergio Lozano, ktorý na základe ľudského tela, rebier, chrbtice a kostí nakreslil návrh AM95. Vďaka tomu tak tenisky pomáhajú odpružiť nohu aj pri došľapovaní na špičku.

Aj napriek inovatívnej zmene vo využití Air Max bubliny a zachovaniu jednoduchého a sviežeho dizajnu tenisky tento model stretol s negatívnou spätnou väzbou. Vďaka tomu sa Nike Air Max '95 stali prvým a zároveň posledným modelom navrhnutým Sergiom Lozanom.

Nike Air Max 95

 

Air Max 97


Ďalšími ikonickými modelmi sú aj
Air Max 97 - ktoré boli zamerané na rýchlosť a bol nim prispôsobený celý zvršok a bublina bola využitá pozdĺž celej podrážky
Air Max 2003 - ohromili pomerne futuristickým dizajnom s perforovaným zvrškom, no vďaka vylepšeným technickým vlastnostiam dosiahli celkom slušného úspechu
Air Max 360 - prinášajú výlučne Air podrážku bez prídavnej bielej peny, tenisky boli technologicky na dosť vysokej úrovni, a svoju horšiu dizajnovú stránku vynahradili zvýšeným komfortom
Air VaporMax - nevyužívajú žiadnu penu ani gumu v medzipodrážke, na miesto toho sa používa niekoľko dutých vzduchových vankúšikov, ktoré nie sú navzájom spojené a nachádzajú sa v rôznych oblastiach podľa miesta, kde by bola noha používateľa prirodzene zasiahnutá

Nike Air Max 97

 

Air Maxy sa tak stali asi navždy synonymom k behaniu ale postupom času sa stali aj legendami medzi teniskami na bežné nosenie.  Z tohto dôvodu tak majú aj dosť veľký vplyv aj na iné divízie Nike alebo na obuv iných športových zameraní. Od roku 2005 tak do všetkých odvetví a samozrejme aj na klasické Air Max prevedenia preniká podrážka Lunarlon, ktorá sa dočkala premiéry na olympiáde v Pekingu v roku 2008, no odvtedy sa táto technológia rozmohla aj na iné modely, medzi ktorými vynikajú práve Air Max Lunar90.

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že Air Maxy sú jedny z najpohodlnejších topánok aké som kedy obula. Podeľ sa s nami o tvoju skúsenosť s Air Maxami, a ak ich ešte nemáš, utekaj do nášho e-shopu. Tam si nájdeš určite tie svoje!

 


Zdroj: text - Kristína Dutková / Foto - google

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise