Streetwear šetrný k prírode

Módny priemysel ročne spotrebuje tisícky litrov pitnej vody, vypustí do atmosféry enormné množstvo CO2 plynov a rieky v Ázii, kde sa produkuje väčšina oblečenia pre svetový trh, sú zanesené hektolitrami chemikálií. Špinavé oceány plné plastov a globálne otepľovanie sú priamymi dôsledkami netolerantného prístupu ľudí k prírode. Značnú mieru na tomto nelichotivom stave má i módna produkcia. Aj preto sa niekoľko uvedomelých značiek rozhodlo neničiť ďalej našu planétu a do svojich kolekcii zahrnuli rady oblečenia z eko materiálov. Patria k ním i streetwear tvorcovia ako Vans, Roxy či Quiksilver, ktorých produkty nájdeš aj u nás.

Zabráňme spolu katastrofe

Sreetwear je pre väčšinu z nás akási forma náboženstva. Vďaka nemu môžeš ukázať svetu svoj postoj k životu a móde. Na oblečenie však môžeme nazerať aj z inej perspektívy. Značky, ktoré nosíš, reprezentujú určité hodnoty. Hodnoty, s ktorými pravdepodobne súhlasíš, pretože sa v ich kúskoch denne objavuješ na ulici. Producenti streetwear módy podobne ako iné fashion odvetvia pri výrobe tvojich obľúbených tenisiek či mikín však v značnej miere ničia našu planétu. Našťastie aj medzi týmito brandmi sa našli uvedomelé značky, ktoré sa rozhodli bojovať proti svetovej ekologickej katastrofe, vytvárajú eko-friendly produkty a ako kompenzáciu v zanechávaní uhlíkovej stopy sa angažujú v rôznych projektoch na ochranu prírody.

POP Surf a POP Snow od Roxy

K týmto značkám jednoznačne patrí Roxy, ktorá si uvedomuje, akú záťaž svojou produkciou našej planéte vytvára, a tak v roku 2019 uviedla na trh svoju prvú kolekciu šetrnú k prírode s názvom POP Surf. Tú v zime nasledovala rada oblečenia a doplnkov POP Snow. Kolekcia oblečenia POP Surf 2019 je navyše i partnerom Nadácie Surfrider, ktorá sa sústreďuje na ochranu oceánov a pobreží. Roxy v kolekciách POP používa udržateľné tkaniny ako je napríklad 100% regenerovaný polyamid, 100% organická bavlna či recyklovaný polyester alebo udržateľná lycra. Produkty z oboch kolekcií sú okrem šetrných materiálov vyrábané s menším podielom vody, emisií a použitých chemikálií. Doplnky a oblečenie z oboch rád nájdeš aj v našej ponuke.

ROXY pop surf a ROXY pop snow

Quiksilver a šetrné farbenie SpinDye

Quiksilver recyklovaný materiál, oblečenie na surf

Podobnú filozofiu ako Roxy vyznáva aj jej príbuzný brand Quiksilver. Ten dokonca minulý rok uviedol na trh najekologickejšiu bundu na svete Snow SpinDye. Značka pri jej tvorbe spolupracovala so švédskym priekopníkom v procese ekologického farbenia We aRe SpinDye. Tento šetrný proces farbenia spôsobí, že sa pri tvorbe jednotlivých kúskov oblečenia minie až o 85% menej vody, 90% menej chemikálií a uhlíková stopa sa zníži o 25%. Okrem ekologického spôsobu výroby Quiksilver používa aj recyklované materiály ako je napríklad recyklovaný polyester. Ten dominuje i tohtoročnej zimnej kolekcii Quiksilver Mission, ktorú spolu s radou už spomínaného Quiksilver SpinDye môžeš nájsť i u nás.

Quiksilver recyklovaný materiál snowboardové oblečenie

Eko-friendly topánky

Budúcnosť našej planéty nie je ukradnutá ani kultovej značke Vans, ktorá už v roku 2019 svetu predstavila kolekciu oblečenia, tenisiek a doplnkov Save Our Planet. Jej poznávacím znamením je potlač mapy sveta na všetkých produktoch z kolekcie. Značka tak chce svojich fanúšikov napádať k šetrnejšiemu správaniu a ekologickému mysleniu.

Vans recyklovaný materiál vans sk8-hi

Podobne ako Vans rozmýšľa i svetový gigant Adidas, ktorý zašiel ešte ďalej a momentálne testuje inovatívnu obuv s názvom GEN 2. Ide pritom o plne recyklovateľnú obuv, ktorá by mala byť na trh uvedená v tomto roku. Adidas navyše už takmer jednu dekádu pracuje na ekologických inováciách a v jeho kolekciách okrem iného používa aj recyklované materiály z oceánskych plastov.

 

⌨️ K. Kmeťová 📸Boardparadise.sk, ROXY, Quiksilver

 



 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise