Ako vybrať slnečné okuliare

Skvelo sediace slnečné okuliare dokážu okamžite pozdvihnúť tvoj vzhľad na maximum. A to aj v prípade,  že máš na sebe len tričko a tepláky. No tajomstvo slnečných okuliarov sa okrem dizajnu ukrýva aj v ich funkčných vlastnostiach. Preto ti teraz prezradíme, ako zistíš ktoré sú pre teba tie správne. 

Aké okuliare potrebuješ?

Pred samotným hľadaním vhodných slnečných okuliarov by si si mal zodpovedať otázku, aký typ okuliarov potrebuješ. Pretože na trhu okrem slnečných okuliarov na každodenné nosenie nájdeš aj športové kúsky. Tie sú určené na vonkajšie aktivity ako je beh, cyklistika či turistika. Sú odolnejšie na nárazy a majú priľnavé konce, aby nepadali ani keď sa potíš. Špeciálnu kategóriu medzi slnečnými okuliarmi tvoria i kúsky určené do vysokých nadmorských výšok, kde tvoje oči čelia agresívnym ultrafialovým lúčom.

Ako si vybraať slnečné okuliare Vlastnosti slnečných okuliarov

Okrem prostredia, do ktorého sú okuliare určené by si mal pozornosť venovať aj ich vlastnostiam. A to najmä šošovkám, farbám skiel a prenosu viditeľného svetla. V prípade šošoviek sa môžeš stretnúť s polarizačnými, fotochromatickými a vymeniteľnými šošovkami. Pri posledných menovaných môžeš striedať jedny šošovky za druhé. Polarizačné šošovky sú zas výborné na vodné športy, pretože znižujú intenzitu oslnenia. Fotochromatické sa naopak automaticky prispôsobujú meniacej intenzite svetla. Takže ich oceníš počas zimných dní na zjazdovke.

Odtiene slnečných okuliarov a VLT

Pri otázke ako vybrať slnečné okuliare by si sa mal zamyslieť aj nad ich odtieňom. Tmavé farby ako hnedá, šedá a zelená sú skvelé pre každodenné aktivity vonku pri ideálnom jasnom počasí. Svetlé farby ako ružová, žltá či jantárová zas dobre poslúžia v strednom až nižšom osvetlení. Tak ak hľadáš okuliare na zimné športy jednoznačne voľ tento typ. V našej ponuke nimi disponujú napríklad Oakley Sutro Prizm. Visible Light Transmission teda VLT zase hovorí o tom, koľko percent svetla sa cez okuliare dostane k tvojim očiam. V tomto prípade sa riaď pravidlom, že čím vyššie VLT, tým sú okuliare vhodnejšie do tmavších podmienok.

Odtiene slnečných okuliarov a VLT

Nezabudni na povlaky a typ tváre

Cena slnečných okuliarov sa odvíja aj od množstva povlakov, ktoré sú na sklách aplikované. Môžeš sa stretnúť s povlakom proti poškriabaniu či zahmlievaniu. Čo sú bez pochýb benefity navyše. Aby ti však prepracované slnečné okuliare aj sadli, zameraj sa pri výbere aj na svoj typ tváre. Vo všeobecnosti poznáme štyri tvary tváre – štvorcovú, guľatú, trojuholníkovú a podlhovastú. Preto, ak si typický štvorec skvelo ti sadnú pilotky či okrúhle slnečné okuliare a la John Lennon. Pri guľatej tvári sa zameraj na obdĺžnikové tvary rámov a pri trojuholníkovej zas na klasický štýl v podobe Vans Spicoli 4 Shades. No a podlhovastá tvár najlepšie vyznie v atypických slnečných okuliaroch s predĺženou vrchnou časťou.

Nezabudni na povlaky a typ tváre

⌨️ K. Kmeťová 📸 Vans, Oakley


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise