Najkrajšie splitboardingové túry na Slovensku

Splitboarding patrí síce k novším fenoménom v oblasti zimných športov u nás, no my ti ho odporúčame všetkými desiatimi. Vďaka tomu, že Slovensko je hornatá krajina, si ho môžeš vychutnať prakticky kdekoľvek a nezabráni ti v tom, ani pandémia. Krása prírody, pokoj a mentálna pohoda to je odmena, ktorú ti prinesie každá splitboardingová výprava v našich horách.

Plánovanie a výstroj

Plánovanie je činnosť, ktorú by si nemal podceňovať v prípade, že si chceš tvoj výlet za dobrodružstvom naozaj užiť. Hory sú totiž zradné a ak sa so splitboardingom len zoznamuješ, mal by si pred samotným výstupom nielen vyskúšať ako samotný splitboard funguje, ale predovšetkým si do svojej výstroje pobaliť všetky potrebné veci, aby ťa v teréne nič neprekvapilo.

Pred každým splitboardingovým tripom si preto pozri predpoveď počasia a lavínovú situáciu. Naštuduj si aj trasu, po ktorej sa chceš vybrať. Pomôžu ti v tom rôzne voľne dostupné aplikácie, ale skvelou voľbou sú aj diskusné fóra, na ktorých si môžeš prečítať rady a tipy od miestnych ľudí.

Plánovanie a výstroj splitboardingové základy

Na dobrodružstvá v horách sa nikdy nevyber sám, ale nájdi si parťáka. Dvom sa šľape veselšie a kamoš ťa podrží aj v prípade neočakávaných situácií ako sú úrazy alebo technické problémy s doskou. Aj kvôli tomu by si mal do batohu okrem základnej výstroje na splitboarding, o ktorej sme písali v predchádzajúcom blogu, pribaliť náradie a náhradné diely na opravu tvojho boardu. A samozrejme nezabudni ani na pitný režim a energeticky výdatnú desiatu.

Splitboardingové túry pre začiatočníkov

Keď zvládneš všetky veci súvisiace s prípravami, mal by si si naživo vyskúšať techniku. Tú najlepšie získaš do nôh na túrach pre začiatočníkov. Naša krajina ti v tomto prípade ponúka nespočetne veľa možností. Základným pravidlom na výšľapy pre začiatočníkov sú známe trasy popri zjazdovkách. Je to tak preto, lebo v prípade núdze sa vieš rýchlo dostať dole a tak isto aj požiadať o pomoc. Pred samotnou túrou si však over, či rezort, ktorý si si vybral je pozitívne naklonený splitboardistom a skialpinistom. Asi by si nebol rád, ak by ťa zamestnanci strediska naháňali po zjazdovke a požiadali ťa, aby si ju opustil. Preto sme ti pripravili pár tipov na jednoduché túry, počas ktorých sa so splitboardingom dokonale vžiješ:

  • Kubínska Hoľa – toto miesto je skvelé pre to, lebo stačí ak zaparkuješ na parkovisku pred lyžiarskym strediskom, nasadíš si topánky, obuješ sa do splitboardu a môžeš šliapať cez príjemný les, ktorý paralelne lemuje zjazdovku. Celá túra trvá asi 1,5 hodiny, v príjemnom prostredí a naspäť môžeš ísť rovnakou trasou, kde ti navyše nebudú zavadzať lyžiari.

    Kubínska Hoľa splitboarding spot

  • Vrátna dolina – Snilovské sedlo – Chleb –Chata pod Chlebom -ide o príjemnú krátku túru, ktorá ti pomôže dostať splitboard do nôh a zároveň si na nej precvičíš aj technické zručnosti priamo v teréne, keďže budeš musieť dosku skladať a rozkladať hneď niekoľkokrát. V prvom rade sa musíš vyviesť lanovkou z Vrátnej doliny do Snilovského sedla. Ak na zjazdovke nie je dostatok snehu, kúp si obojsmerný lístok. V prípade, že snehová nádielka je v poriadku, o to krajšia jazda ťa čaká späť. Keď vystúpiš z lanovky, rozložíš splitboard a šliapeš asi 30 minút na vrchol Chleb, na ňom splitboard spojíš a zajazdíš si smerom dolu na Chatu pod Chlebom, tu si môžeš dať zaslúženú prestávku a pokračovať na lyžiach asi pol hodinku späť na Snilovské sedlo. Potom máš viacero možností. Buď sa spustíš dole k parkovisku, alebo budeš pokračovať podľa značenia až na Veľký Fatranský Kriváň a odtiaľ si to dáš pekne dole.

    Vrátna dolina – Snilovské sedlo – Chleb –Chata pod Chlebom

  • Žiarska dolina – Žiarska Chata – známa tatranská pohodička vhodná pre úplných začiatočníkov, ktorá trvá hodinku a pól a začína na parkovisku v ústi Žiarskej doliny. V tejto lokalite však treba dávať pozor na varovania pre lavínou, ktorá tu v roku 2009 reálne padla. Na chatu stúpaš po širokej asfaltovej ceste a naspäť ideš po rovnakej terase.

    Žiarska dolina – Žiarska Chata

Splitboardingové túry pre pokročilých

V prípade, že si už zmákol niekoľko jednoduchších túr na splitboarde a chcel by si skúsiť niečo viac adrenalínovejšie, tak by si v prvom rade mal doplniť tvoju tradičnú výstroj o splitboardové mačky, ktoré ťa budú istiť na klzkejšom povrchu. Povinnou súčasťou vaku okrem už spomínaných vecí by bez pochýb v tomto prípade mala byť aj základná lavínová výbava a lekárnička. Pripravenému šťastie praje a vo vysokých horských polohách obzvlášť. Svoje pokročilé splitboardingové schopnosti potom môžeš vyskúšať napríklad aj na týchto miestach:

  • Popradské pleso – Zlomisková dolina – začínaš na Popradskom plese a skočíš v jednej z najkrajších tatranských dolín. Táto túra je náročná najmä na fyzickú a technickú zdatnosť.

    Popradské pleso – Zlomisková dolina

  • Popradské pleso – Mengusovské sedlo – toto je chuťovka, ktorú si užiješ najmä pri jazde späť. Ide o náročnejší strmí terén, takže je to len pre silnejšie a nebojácne žalúdky so skúsenosťami.

    Popradské pleso – Mengusovské sedlo

  • Trangoška – Ďumbier – Chopok – Srdiečko – krásku vrchov Nízkych Tatier si budeš môcť dokonale vychutnať na tejto stredne náročnej túre, ktorá preverí tvoje fyzické zdatnosti. Postupovať by si mal v smere od Trangošky po Srdiečko, ktoré sa dá na záver príjemne zosnowboardovať.

    Trangoška – Ďumbier – Chopok – Srdiečko

 

 

⌨️ K. Kmeťová 📸 Boardparadise, google


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise