Snowboardingové disciplíny

Snowboarding je olympijský šport. Profesionálni snowboardisti každoročne absolvujú niekoľko pretekov, ktoré sa tešia podobnej popularite ako lyžovanie. Snowboardové disciplíny využívajú rôzne techniky a prekážky a každý druh má svoje jedinečné pravidlá. Pre lepšiu orientáciu sme preto pre teba pripravili ich základné rozdelenie.

1. Freestyle

Zmyslom freestyle snowboardingu je predviesť letecké a technické triky na umelo vytvorených podmienkach. Pretekárske trate sú pri tomto druhu disciplíny posiate rôznymi prvkami ako sú napríklad koľajnice, zábradlia, boxy a iné prekážky. Jazdci preto na freestyle využívajú mäkšie topánky a kratšie boardy, čo im umožňuje väčšiu slobodu pri pohybe.

Medzi Freestyle snowboardové disciplíny patria:

  • Halfpipe – je predvádzaný na U rampe a jazdci sa na nej snažia urobiť čo najviac ťažkých trikov.

  • Big Air – jazdec sa snaží urobiť jeden veľký skok, počas ktorého predvedie najťažší trik alebo kombináciu trikov.

  • Slopestyle – ako už názov napovedá, v tomto prípade sa jazdí na zjazdovke posiatej menšími hrboľmi a okrem trikov sa tak v tomto prípade hodnotí aj štýl jazdy.

Snowboardingové disciplíny Freestyle

2. Freeride

Freeride jazda je situovaná na svahoch s rôznymi nerovnosťami a úlohou pretekárov je predviesť dlhé a krátke oblúky v hlbokom snehu, ale aj na upravených zjazdovkách. Neodmysliteľnou súčasťou jazdy sú samozrejme aj skoky. V prípade freeride snowboardingu však treba rátať s akýmikoľvek snehovými podmienkami od ľadu až po hlboký sneh, čiže sem patrí aj extrémny snowboarding.

Snowboardová výstroj na freeride si preto vyžaduje dlhšiu dosku a do hlbokého snehu aj širší snowboard. Všeobecne však jazdci využívajú boardy s bočným vykrojením, s ktorým sa im lepšie robia oblúky.

Najznámejšou freeride olympijskou disciplínou je:

  • Bordercross (Snowboard cross) – preteky na čas, počas ktorých 4-6 jazdci musia zvládnuť úzku trať pretkanú rôznymi zákrutami, typmi prekážok a klesaní. Ide o najmladšiu olympijskú disciplínu a súťažia v nej spoločne freestyle jazdci aj jazdci z alpských disciplín.

Snowboardingové disciplíny Freeride
 

3. Freecarve

Freecarve by sme pokojne mohli prirovnať ku klasickému alpskému lyžovaniu. Preteky sa konajú na tvrdom snehovom podklade udržiavaných zjazdoviek a víťazmi sú najrýchlejší jazdci. Freecarve jazdci používajú tuhé a úzke snowboardy, čo im umožňuje rýchle a účinne zatáčky.

Freecarve disciplíny sú:

  • Zjazd – podobne ako pri lyžovaní sa víťazom stane najrýchlejší jazdec.

  • Slalom (aj paralelný) – jazdec alebo v prípade paralelného slalomu jazdci, musia prejsť, čo najrýchlejšie rovnakú trať lemovanú bránkami a neurobiť pritom žiadnu chybu.

  • Super G (aj paralelné super G) – je podobný ako slalom, ale náročnejší v tom, že bránky sú od seba rozmiestnené v kratších vzdialenostiach.

Snowboardingové disciplínyFreecarve


⌨️ K. Kmeťová 📸 Samuel SakalKlaudia Medlova, Školska snowboardova liga


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise