Surferská ikona Stephanie Gilmore prerazila vďaka divokej karte

Vo svete športu je len niekoľko tak inšpiratívnych žien akými je austrálska profesionálna surferka Stephanie Gilmore. Má za sebou celkom slušnú a úspešnú kariéru, milujúcich rodičov, viac ako polmiliónové publikum na sociálnych sieťach i vlastný e-shop. Momentálne sa pripravuje na letné olympijské hry v Tokiu a vo voľnom čase najradšej trávi čas v dobre padnúcich šortkách od Roxy.

Balans získala od rodičov

Stefanie alebo „Steph“ ako ju jej blízki volajú sa narodila na konci januára 1988 v malom austrálskom mestečku Murwiillumbah ako jedna z troch dcér striktnej učiteľky Tracy Gilmore a trochu voľnomyšlienkárskeho, ale o to viac vášnivého surfera Jeffa Gilmore. A práve on bol hybným článkom pri formovaní Stephaninej lásky k surfovaniu, zatiaľ čo matka jej odovzdávala prísne základy sebadisciplíny. Od rodičov tak dostala skvelú výbavu, ktorá jej pomáhala na vlnách udržať balans, a to hneď pri prvom dotyku s bodyboardom, keď mala len desať rokov.

Závratná kariéra Stephanie Gilmore foto 1

Závratná kariéra

Pre bežného smrteľníka je až neuveriteľné, čo Steph od vtedy na surfe dokázala. Keď totiž oslávila sladkých sedemnásť zúčastnila sa ako divoká karta na súťaži Roxy Pro Gold Cost, ktorú vyhrala a naštartovala tak svoju víťaznú šnúru. O rok neskôr získala ako divoká karta cenu Havaianas Beachley Classic, odkiaľ smerovala na kvalifikačné preteky na ASP World Tour 2007. Napriek tomu, že tu súťažila po prvýkrát, majstrovstvá doslova prevalcovala, keďže vyhrala štyri z ôsmych cien a stala sa tak celkovou majsterkou sveta. Tento úspech potom opakovala rok za rokom do 2008 do 2014. Výnimku tvorí len ročník 2011.

Rok 2011 bol totiž pre Steph z mentálneho hľadiska náročný. Prekonávala totiž traumu z napadnutia v jej dome, kedy na ňu zaútočil psychicky narušený bezdomovec. Našťastie sa celý incident skončil len s pár odreninami a zlomeným zápästím, no Stephanie poznačil natoľko, že počas nadchádzajúcich majstrovstiev sa nevedela dostatočne koncentrovať. Aj v tomto prípade však zaúradovali rodičia, pretože najmä vďaka premyslenej výchove dokázala Stephanie túto ťažkú životnú skúšku zvládnuť a minulosť hodiť za hlavu. Ako nedávno samotná surferka spomenula v jednom rozhovore, ďalšie víťazstvo po tomto incidente osobne považovala za to najväčšie v kariére, pretože aby ho dosiahla, musela najskôr zabojovať sama so sebou.

Úspešná aktivistka Stephanie Gilmore foto 2

Úspešná aktivistka

Okrem spomínaných titulov majsterky sveta bola v roku 2010 Stephanie uvedená do siene slávy surferov a získala taktiež cenu Laureus World Action Sportsperson of the year. Tituly a ocenenia zbierala aj v ďalšej dekáde 21. Storočia, no v týchto rokoch sa začala aktívne podieľať aj na zrovnoprávnení žien v rámci surfovania, čo sa jej podarilo. Aj vďaka nej sú dnes ženské surferky ohodnotené rovnakým finančným príspevkom ako ich mužskí kolegovia. Okrem toho je Steph najúspešnejšou členkou surferského Roxy tímu. Čas strávený v ňom považuje za dokonalý relax, podobne ako fotografovanie a cestovanie. Na svojich výpravách za dobrodružstvami však nevyhľadáva dobré vlny, ale skôr preferuje chladnejšiu klímu a dokonalý relax v prírode.

 

Úspešná aktivistka Stephanie Gilmore foto 3

Olympiáda a rodinný život

V súčasnosti sa Stephanie pripravuje na svoje prvé Olympijské hry v Tokiu. Napriek tomu, že už nepatrí k najmladším športovkyniam chce na dlho očakávanej olympiáde preraziť. S pribúdajúcim vekom sa však z kuloárov začínajú objavovať otázky o možnom konci kariéry spojenom s budovaním rodinného zázemia. Napriek tomu, že Stephanie si súkromie prísne stráži a verejne nemá žiadneho partnera, nevyhla sa otázkam o budúcnosti a zakladaní vlastnej rodiny. Materstvo však podľa jej vlastných slov momentálne u nej nehrá prím, no tak ako doteraz je neustále otvorená novým príležitostiam, ktoré jej život prinesie.

 

⌨️ K. Kmeťová 📸 IG Stephanie Gilmore 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise